Velkommen!

På siste året på sykepleien skal vi ha 22 uker med praksis; 7 uker psykiatri, 7 uker hjemmesykepleie, 4 uker sykehjem, 2 uker observasjonspraksis og 2 uker veiledningspraksis. Man kan velge å ta deler av utdanningen/praksisen i utlandet da HiNT har avtaler med flere skoler og sykehus rundt om i verden. Jeg valgte å søke på opphold i Afrika, og i midten av andre studieåret fikk jeg vite at jeg sammen med tre andre skulle få dra. Vi skulle få ta observasjonspraksisen og veiledningspraksisen på Mawenzi Hospital som ligger i distriktet Moshi i Tanzania. Dette er ved foten av Kilimanjaro.

Det er også åtte andre som skulle dra; 4 stk til Haydom, Tanzania og 4 stk til Kikuyu i Kenya. På slutten av turen skal vi alle møtes til en uke ferie på Zanzibar.

Turen starter 15. Januar 2010. Flyet går kl. 06.05, mellomlander i Amsterdam, og beregnet tid for landing på Kilimanjaro flyplass, er kl. 21.30. 14. Februar 2010 kl. 12.20 lander vi på Værnes, vellberget hjem igjen.

Jeg vil bruke denne bloggen til å fortelle litt om opplevelser, hendelser, hvordan forholdene er osv. Jeg håper jeg har mulighet til å legge ut noen bilder på bloggen underveis også. Fordi jeg ikke vet hvor god tilgang vi har på internett der, kan det gå en stund mellom hvert innlegg.

Dere må gjerne kommentere innleggene og skrive litt om hvordan det er i Norge!:)


fredag 29. januar 2010

Medisinsk og kirurgisk avdeling

I gaar var Marita og jeg paa medisinsk avdeling for menn. Vi hadde ikke peiling paa hva vi gikk til, og det tror jeg var bra, for hvis vi hadde hatt det, hadde vi ikke dratt paa den avdelingen. Det saa helt forferdelig ut der. De forste sengene var greie, med noen unge gutter, men lenger ned kom de senger med folk i forferdelige tilstander. En bare laa der med vidt aapent blikk og med kjapp pustefrekvens. Han hadde trolig tuberkulose slik vi forsto det, og han fikk ikke noe stell. Bare laa der. Saa var det en gammel mann som laa helt naken paa bare gummiunderlag. Sykepleierne brydde seg ikke noe om han, ikke engan legen snakket noe med han da han gikk visitt. I en annen seng laa en gamel mann med skittne kler og med avforing i buksa. Eneste sykepleierne/assistentene gjorde, var aa bytte lakenet under han. Mannen ved siden av han igjen saa nesten lik ille ut. Han saa visst synes da han pekte oppi taket og snakket, samtidig som han hadde problemer med pusten. Han hadde lungebetennelse. Dette var noe av det vi saa. Selve avdelingen var veldig skitten med urin og alkens paa golv og overflater, men dette ble litt bedre etter at de hadde vasket golv og litt overflater. Det var malaria, lungebetennelse, diabetes, tuberkulose og HIV som var de vanligste sykdommene. Mange av pasientene var tynne og saa veldig daarlig ut. Dette var det verste jeg har sett innen helse. Hadde dette vert i Norge hadde det vert brudd paa menneskerettinghetene og avdelingen hadde blitt stengt for lenge, lenge siden. Det var saa felt aa see de stakkar folkene ligge der. Det er jo opp til paarorende aa hjelpe dem, men hva naar de ikke har noen..? Vi ble ikke saa godt tatt imot paa avdelingen av de som jobbet der heller, saa vi takket for oss etter lunsj denne dagen. Vi folte vi hadde sett nok. I dag var vi paa kirurgisk avdeling for kvinner. Der var tilstandene betraktelig bedre, selv om at tilstanden til de som laa der var saa som saa. Det forste vi ser naar vi kommer inn, er to barn som henger etter bena fra en stolpe over senga, samtidig som flere kvinner ligger med lodd festet til ene foten slik at den skal bli strekt. Dette er paa grunn av brudd enten i hofter eller laar. I tillegg var det en del brannsaar. Det var det verste synes jeg. Det kom inn en mor meden hylende unge da vi var der. Ungen hadde store brannskader, og det var ikke noe trivelig aa see. Legen som gikk visitt var veldig flink til aa forklare, saa det var ganske interessant. Vi fikk til og med tilbud av legen om aa vere med paa operasjon, men problemet var at jeg var i daarlig form i dag. Jeg hadde vondt i magen og hadde diare. Jeg bar ogsaa litt svimmel, slik at jeg klarte ikke aa staa oppreist saa lenge av gangen. Saa Marita og jeg dro hjem ved lunsjtider, men vi folte allikevell at dette hadde vert en interessant dag. Vi hadde faatt med oss en del. Formen min er naa mye bedre:) Er nok bare det at magen reagerer litt paa den rare kosten.

4 kommentarer:

 1. Hei ijæn! for en verden, huff stakkars folk! ha itj klart å sjett på at d ha virri sånn æ..
  Håpe formen bli fin, domt me reisemaga elr ka ein ska kall d.. Formen bli så dåli når fordøyelsn itj funke som den ska:(
  Æ e færdi me eksamensuka nu:D fire eksamena e over, å d føles helt fantastisk å itj ha nå fag å les nu, bynne helt på nytt på mandan:) nye fag! har jo hatt anatomi å fysiologi oppå alt anna i ett år nu:p
  Har du virri der i 14daga nu? tia går fort! Snart e du heim ijæn:) så nyt tia å sug t dæ all sol, varme å lærdom som du bære får t:) klem

  SvarSlett
 2. ps: Knut sei d hjølpe me Gammeldansk

  SvarSlett
 3. Huff da, hørtes itj bra ut d derre. Har sitti i lag med Maylen å sjett på bloggen di. Vi e på nattvakt, å hu seinne dæ hælsing. Heim i Trøndelag har d vørti kaldt igjæn, -12 ut nu å vind. Klæmma sendes.

  SvarSlett
 4. Hei!
  Huff,du får se mye fælt,ikke alle som har det så bra.Håper at du slipper unna alt for mye mavetrøbbel.Du skulle ha hatt cognac... I byen er det fint skiføre og -10.Blir en bytur i dag, tror æ.2klemmer kommer.

  SvarSlett

Kommentarer